Najaar is hét nieuwe plantseizoen

Najaar is hét nieuwe plantseizoen

Het najaar wordt steeds belangrijker als hét moment om vaste planten in je tuin te zetten. Je hebt meer kans dat de planten het overleven en in het daaropvolgende voorjaar gaan ze des te sneller weer van start.

Het voelt tegenstrijdig: planten kopen als de bladeren vallen en de tuin in winterslaap gaat. Toch is het najaar het meest gunstige seizoen om planten te verplaatsen of te kopen.

Als je er wat langer over nadenkt, is het eigenlijk best logisch. In het najaar gaan de planten in rust. Ze hebben in de zomer hun energie gegeven aan bloemen en zaden en nemen nu de tijd om weer bij te komen. Ze zijn in deze periode minder sterk afhankelijk van onder meer voedingsstoffen en water. Bij het verplaatsen van planten, beschadig je onherroepelijk de wortels. De plant heeft tijd nodig om weer nieuwe wortels te maken en op zoek te gaan naar water. Plant je ze in het najaar, dan hebben ze de hele winter de tijd om bij te komen en onder de grond de boel weer op orde te maken. Als in maart het zonnetje weer gaat schijnen, zijn ze helemaal gesetteld en kunnen ze direct van start om boven de grond weer tevoorschijn te komen en alle energie in de bladeren te stoppen.

Nu we steeds meer lange periodes van droogte en hitte hebben, wordt het steeds moeilijker om nieuwe planten in het voorjaar goed te houden. Aandacht en regelmatig water geven, blijven voor veel plantenliefhebbers een uitdaging. Dat geldt in ieder geval voor mijzelf….