Help mee zaden oogsten

Help mee zaden oogsten

Het is weer zadentijd. Overal in de stad oogsten we zaden voor onze kwekerij. Help je mee?

Zaden moet je precies op het juiste moment oogsten. Namelijk als ze rijp zijn, maar nog niet op de grond gevallen, opgegeten of weggewaaid zijn. Maar hoe zie je dat?

De zaden zijn rijp op het moment dat de vrucht is opengebarsten en ze makkelijk loslaten. Meestal zien de zaden er dan bruin of zwart uit. Je kunt ze vaak zien zitten op de bloembodem of uit de vruchtdoos schudden. Je kunt ook de stengels met bloem en al afknippen zodat de zaden tijdens het drogen uit de bloem/vrucht kunnen vallen. Doe ze vervolgens in een papieren zak of koffiefilter en zet de naam erop. Oogst het liefst bij droog weer. Bewaar de oogst in ieder geval NIET in plastic want dat gaat bijna altijd schimmelen.

Zaden oogsten is best veel werk. Iedere hulp is dan ook welkom. We moeten natuurlijk wel weten welke soort je hebt geoogst. Dus vergeet de naam niet op het zakje te zetten. Op maandag en donderdag kan je de zaden komen brengen tijdens onze werkdagen. Je mag het ook in de brievenbus stoppen. Zet dan je naam en telefoonnummer erbij, zodat we je kunnen bellen als we vragen hebben.

Dank alvast!