Welke planten zijn écht bijvriendelijk?

Welke planten zijn écht bijvriendelijk?

De praktijk van bijvriendelijke planten in tuincentra is weerbarstig en bedrieglijk. In een uitzending van Kassa van BNNVARA blijkt dat planten met het label ‘bijvriendelijk’ in veel gevallen helemaal niet zo vriendelijk voor de bijen zijn als je denkt.

Voedselrijk en gifvrij
Bij bijvriendelijke planten zijn twee dingen belangrijk: de plant moet voedsel – nectar en/of stuifmeel – voor de bijen bevatten én gifvrij zijn. En bij dat laatste gaat het vaak mis; een plant mag het etiket ‘bijvriendelijk’ hebben terwijl ze met gif bespoten zijn. Dus naast het etiket ‘bijvriendelijk’ moet je er ook op letten of er een milieukeur op zit.
Nou kun je helaas niet zeggen dat alle gifvrije planten een milieukeur hebben. Voor kleine kwekers – zoals wij – is een milieukeur namelijk te duur en tijdrovend. Bij ons vind je dus gifvrije planten, zonder milieukeur.

Liefst inheems
Eigenlijk is daarmee het hele verhaal van bijvriendelijke planten nog niet verteld. De bij moet namelijk ook nog goed bij het voedsel kunnen komen. Iedere bloem heeft zo haar eigen manier om zich voor te planten en verbergt soms haar voedsel op een ingenieuze manier om de bestuiving door bijen een maximale kans van slagen te geven. Bijen en bloemen raken in de loop der jaren helemaal op elkaar ingespeeld en hebben soms unieke relaties. Inheemse planten – planten die ook in het wild groeien – zijn daarom veel belangrijker voor onze wilde bijen dan planten die van elders komen of gecultiveerd zijn.

Waar kopen?
We adviseren je tuinplanten bij kleine winkels of kwekerijen te kopen en je goed te laten informeren. Een goede en betrokken plantenverkoper weet immers precies waar de plant vandaan komt en wat ermee gebeurd is.

In onze kwekerij hebben we tientallen soorten inheemse en gifvrije planten voor je klaar staan.
Vind je bij ons niet wat je zoekt? Kijk dan eens op biotuinwijzer.nl