Hartverwarmend water uit de kraan

Hartverwarmend water uit de kraan

De vorige eigenaar liet een flinke elektrische boiler achter. Hartstikke blij waren we ermee. Maar na verloop van tijd begon het te knagen: continu 150 liter bloedheet water op voorraad, voor een paar afwasjes en een schoon toilet iedere week. Dat kan beter!

Doorstroomapparaat
Tijdens onze zoektocht naar het meest energiezuinige alternatief, kregen we hulp uit ons netwerk. Wijkgenoot Ariane Lelieveld van de Duurzaamheidswinkel wees ons direct op het doorstroomapparaat; een klein kastje onder het aanrecht waar het water doorheen geleid en opgewarmd wordt met elektriciteit. Het apparaat heeft géén warmwaterreservoir – zoals een boiler of een cooker – en gebruikt dus alleen maar energie als je het nodig hebt. Heel handig als je niet dagelijks warmwater tapt. We krijgen ook nog wat handige tips van de Woonwijzerwinkel voor we een definitieve keuze maken, want er valt ook hier natuurlijk weer veel te kiezen :-0

Donatie van Stimular
Zo’n apparaat is weliswaar klein, maar niet per se goedkoop. Toevallig werden we rond die tijd opgebeld door Willemien Troelstra van stichting Stimular. Of we er bezwaar tegen hebben een donatie te ontvangen die ze als medewerker van Stimular jaarlijks mag geven aan een duurzaam initiatief. Wat een vraag! Sterker nog: we hadden al een bestemming!

Nu nog een loodgieter
Gelukkig hadden we bij de vernieuwing van de elektra al rekening gehouden met een krachtstroomgroep voor de keuken. Want er is flink wat stroom nodig om een fatsoenlijke straal warmwater te produceren op deze manier. Maar waar o waar vind je een loodgieter die goed en betrouwbaar is en ook nog eens tijd heeft als je hem nodig hebt? Ons eigen netwerk leverde niets op. Mijn eigen loodgieter bedankte voor de eer toen hij hoorde dat het om een doorstroomapparaat ging (want niet mee bekend) en dat hij te maken kreeg met een gammele keuken.

Van je buren moet je het hebben
Via Nextdoor plaatsten we een oproep. Een lezer uit de buurt linkte ons enthousiast aan een bevriende loodgieter in Ommoord. Nog diezelfde avond kregen we bericht van Loodgietersbedrijf Mol: “Ik pak de klus graag voor jullie op, zeg maar wanneer ik langs kan komen”. Joost Mol is inmiddels langs geweest, heeft ons verteld wat we allemaal moesten herstellen en voorbereiden en heeft de klus binnen een week geklaard.

Bij ons vloeit er nu hartverwarmend water uit de kraan, dankzij de inzet van al deze mensen!

Handige links:
https://duurzaam010.nl/duurzaamheidswinkel/
https://www.woonwijzerwinkel.nl/
https://www.stimular.nl/
https://nextdoor.nl/
https://loodgietersbedrijfmol.nl/