Nieuws uit de Waterhoek

Nieuws uit de Waterhoek

De waterhoek behelst alles wat we op het terrein (gaan) doen en laten zien wat betreft afkoppelen, opslaan, gebruiken en infiltreren van regenwater.

Op ons terrein willen we dat er zo min mogelijk regenwater het riool in verdwijnt. Dat is goed en duurzaam, want zo wordt het riool minder belast, komt er minder rioolwater via overstorten in de singels terecht en blijft het grondwaterniveau op peil. Ook voor onszelf is het beter omdat we het regenwater heel goed kunnen gebruiken om onze toiletten door te spoelen en de plantjes van de kwekerij en de tuin water te geven. Bovendien helpt regenwater in de vorm van een vijver, wadi, moeraszone of waterloop de biodiversiteit in onze tuin te vergroten.

Project ‘Waterhoek’ bestaat uit drie fases. De eerste twee fases zijn inmiddels afgerond met behulp van subsidie van Gemeente Rotterdam. Al het regenwater dat op de daken valt van de kas en de schuur wordt opgevangen en kan niet meer het riool instromen (fase 1) en het water wordt in diverse vaten en tanks opgeslagen en vertraagd afgevoerd om ruimte te bieden aan nieuwe buien (fase 2).

De regenwaterbergingen willen we zo lang mogelijk vol houden om perioden van droogte te kunnen overbruggen. We vangen nu meer dan 18 kubieke meter regenwater op. In de afgelopen maand is gebleken dat we met deze capaciteit een periode van twee weken nét kunnen overbruggen.

We willen bij voorkeur helemaal geen drinkwater meer gebruiken voor het toilet en de planten. De manieren waarop we het water vertraagd afvoeren en laten infiltreren worden steeds verder geperfectioneerd. Kom gerust eens kijken hoe we dat doen. Wil je de ins- en outs weten; maak dan een afspraak.

De derde fase zit nu in de pijplijn. In deze fase gaan we het hele terrein afkoppelen van het riool en hebben we alleen voor zeer hevige buien – die zelden voorkomen – een noodvoorziening. We gaan ook ontharden, je zou het niet zeggen maar het grootste deel van het terrein is strak bestraat. Daarvan blijft alleen een breed genoeg berijdbaar pad over, komt er veel groen voor in de plaats en maken we hoogteverschillen en nog meer waterbergingen We hebben nog 14 kuub ruimte nodig om al het regenwater te kunnen opvangen. Nu wachten we eerst even op goedkeuring van de subsidieaanvraag voor fase drie, voordat we de tegels uit de grond halen.

Wil je (ook) gebruik maken van de subsidie, dat kan dit jaar nog. Voor het verwijderen van je tegels en vervangen door groen van minimaal 20 m2 en het aanbrengen van waterbergingen van meer dan 1000 liter kan je subsidie aanvragen. Het is even een klus, maar dan hebbie ook wat!

Meer info: Subsidie klimaatadaptie gemeente Rotterdam

Deze oude melktank bergt maar liefst 10.500 liter regenwater. Hij stond in de loods van onze kassenbouwers op ons te wachten. Het regenwater uit de buik van deze tank gebruiken we voor de planten. We kunnen er minstens twee warme weken mee overbruggen.