Eerste hulp bij vergroening (verslag)

Eerste hulp bij vergroening (verslag)

Het afgelopen jaar was Stadskwekerij De Kas één van de partners in het project Duizel gaat Wild. Samen met verschillende partners en de bewoners van Rotterdam Noord deden wij onderzoek naar de mogelijkheden voor meer biodiversiteit in de wijk. Naast een uitgebreide inventarisatie van behoeftes, wensen en mogelijkheden op het gebied van vergroening werden er tijdens de bijeenkomsten verschillende partijen met elkaar in gesprek gebracht. 

Heb jij een interessant idee of initiatief op het gebied van vergroening? Sta je er nog alleen voor of heb jij een groep medestanders gevonden in jouw straat, buurt of wijk? Hieronder hebben we een aantal handige adressen en initiatieven in Rotterdam op een rijtje gezet die je kunnen helpen met het uitwerken van jouw idee.

Stadskwekerij De Kas
Ben je op zoek naar deskundig advies, ondersteuning of gereedschap / planten voor jouw groen project? Of wil je meedoen aan leuke (groene) workshops? Kom dan langs  bij Stadskwekerij De Kas. Stadskwekerij De Kas is een groene ontmoetingsplaats en kenniscentrum voor groen en water. De locatie bevindt zich op het binnenterrein, Van Beuningenstraat 22, in Rotterdam Blijdorp. De medewerkers van De Kas zetten zich in voor een leefbare, groene en gezonde stad en brengen wijkbewoners, kleine ondernemers, studenten en vrijwilligers samen. Elke donderdag wordt er geklust en gekweekt in De Kas en kunnen bewoners meedoen.

Groen Noord
Als bewoner zorg je vaak zelf voor een deel van het onderhoud in je straat. Dat kan een stukje groen zijn, zoals een geveltuin of groenstrook. Met inspirerende en deskundige begeleiding stimuleert en ondersteunt Groen Noord bewoners die zelf voor een deel van het openbaar groen willen zorgen in Rotterdam-Noord en omgeving. Dat doet Groen Noord door advies te geven bij aanleg en onderhoud, met het aanbieden van weesplantjes, door gereedschap te delen en met de organisatie van een enthousiaste vrijwilligerspool. Kan jij wel wat ondersteuning gebruiken op het gebied van vergroening? Of wil je zelf wat bijdragen aan de vergroening van jouw omgeving? Lees hier meer.

Wijkraad Rotterdam Blijdorp
Als inwoner van Rotterdam Blijdorp ben je vertegenwoordigd door de wijkraad. Deze bestaat uit vijf bewoners van Blijdorp. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar. Sluit dus vooral een keer aan, zet jouw plannen voor de buurt op de agenda en praat mee.

De wijkraad heeft een budget voor bewonersinitiatieven. Als je een leuk (groen) idee hebt voor de buurt kan je daarvoor subsidie aanvragen. Een plan van max. 2500 euro kan je ook indienen bij het snelloket. Wil je weten waaraan je bewonersinitiatief moet voldoen, kijk dan hier voor de voorwaarden en het aanvraagformulier. Het aanvraagformulier voor het snelloket vind je hier. Wil je meer weten? Neem dan contact op met de wijknetwerker van Blijdorp Sanne Lansdaal via sk.lansdaal@rotterdam.nl

Stichting Tussentuin
Heb jij een tof idee voor een gemeenschappelijke tuin? Wil jij collectief de buurt vergroenen en ben je op zoek naar ondersteuning op het gebied van ontwerp en aanpak? Stichting Tussentuin is expert op het gebied van kennis over collectieve groene plekken in Rotterdam en bestaande tuinen in collectief beheer. Samen met initiatiefnemers, omwonenden en opdrachtgevers ontwerpt Stichting Tussentuin tuinen en organiseren ze bijeenkomsten om hun kennis te delen. Lees hier verder.

Water Sensitive Rotterdam
In 2050 heeft de klimaatverandering doorgezet. Lange perioden van intensieve regen en grote droogte wisselen elkaar af. Ook lokale, kortdurende extreme buien komen voor. Samen met bewoners, creatieven, professionals en ondernemers in de stad zoekt Water Sensitive Rotterdam naar manieren om Rotterdam op een extreem klimaat voor te bereiden.

Ben jij bewoner, stadmaker, creatieveling, professional, kunstenaar of ambtenaar? En wil jij een bijdrage leveren aan het voorbereiden van de stad op klimaatverandering? Wil jij daarbij extra meerwaarde genereren, op allerlei vlakken, zoals vergroening, betere luchtkwaliteit of meer sociale cohesie in de wijk? Of ben jij al betrokken bij een groen of sociaal initiatief en wil jij daarmee iets doen om de stad voor te bereiden op klimaatverandering? Ga dan naar de website en kijk hoe je Water Sensitive kan helpen.

Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard
Ook het hoogheemraadschap ondersteunt initiatieven van bewoners en bedrijven. Zij richten zich hierbij met name op nieuwe ideeën en oplossingen op het gebied van duurzaam waterbeheer en waterbewustzijn. Wil je meer weten over hoe je kunt aanvragen en de kaders en criteria? Kijk dan hier.

Dit project was een initiatief van Duizel in het Park, Afdeling Buitengewone Zaken en Watersensitive Rotterdam in samenwerking met Bureau Stadsnatuur, Stichting Tussentuin, Stadskwekerij de Kas, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, Wijkraad Blijdorp en buurtbewoners van Rotterdam Noord.