Energie van zon en mensen

Energie van zon en mensen

Eén van onze dromen is dat we zelf kunnen zorgen voor onze energievoorziening. Toen we in 2018 de kassen overnamen, hebben we direct het gas laten afsluiten. De elektriciteit kopen we in via Vandebron en komt van een dak van een fruitteler ergens in Brabant. Maar eigen zonne-energie is natuurlijk helemaal geweldig! Een jaar geleden leek het nog een droom, maar nu is het al werkelijkheid!  

Testlocatie
Zomer 2020 klopte Benjamin Neeteson van StoredEnergy bij ons aan en bracht alles in een stroomversnelling. Hij vertelde ons zijn idee een circulaire batterij te bouwen om daarmee energie op te slaan afkomstig van PV panelen. Hij zocht daarvoor een testlocatie en dacht aan ons.
Het klikte meteen tussen Stored Energy en ons. We spraken af dat De Kas zou zorgen voor de aanschaf en installatie van de PV panelen en Stored Energy reserveerde 6000 euro budget in hun projectvoorstel. Eind 2020 kwam het verlossende bericht: het idee van StoredEnergy vond gehoor bij Citylab010. We konden van start!

Tweedehands panelen
De eerste stap was het zoeken van PV panelen. Dankzij ons steeds groter wordende netwerk van duurzame pioniers – en dankzij een onhandig foutje van Eva bij het aansluiten van een controller – leidde onze zoektocht al snel naar Bob Meulendijk van Zonnepanelen Vlaardingen.
Bob had ons al een tweedehands PV paneel geleverd voor een waterpomp en bleek er nog 16 te hebben staan. Hij had ze gered uit de afvalcontainer bij het ontmantelen van een dak vol panelen omdat er een aantal was stukgegaan. Ze stonden in zijn achtertuin te wachten op een goed doel.
Nou dat wilden wij wel zijn! Ook al werd het ons afgeraden door de diverse deskundigen (want: onbekend vermogen, niet optimaal functioneren, elektromonteurs willen niet werken met tweedehands materiaal vanwege verdiensten en garantie etc etc).

Puzzelwerk
Op marktplaats vond Eva een tweedehands dakprofiel van onbekende producent maar wel speciaal voor onze soort (Venlo) kas. En dan blijkt het monteren op een glasdak geen kattenpis. Het kost aardig wat uitzoek- en puzzelwerk om circulair te werken. Gebruik maken van tweedehands materialen wordt bijdehand tegengewerkt door producenten. Nooit gehoord van T-sloten en schuifprofielen? Die blijken merkspecifiek! Niets is compatibel, allemaal vanwege concurrentie.

Een aantal maanden hebben de panelen op de grond gestaan voordat alles was uitgedacht en uitgeprobeerd. Tegen de tijd dat ze op het dak lagen waren er drie gesneuveld door storm en onhandigheid. Oei!
De verouderde elektravoorziening moest nu ook  op stel en sprong vervangen worden.  De kabelgoten daarvoor haalden we uit het Dijkzicht ziekenhuis.

Resultaat beter dan verwacht
Sinds half juli produceert De Kas haar eigen zonne-energie. De tweedehands PV panelen doen het zelfs beter dan verwacht. Met uitzondering van de nieuwe elektravoorziening en omvormer is alles met tweedehands materiaal gerealiseerd. Veel werk is door vrijwilligers verzet en alleen waar nodig door betaalde professionals. Al met al heeft het project toch iets meer dan de 6000 euro gekost die was begroot. Maar het geeft veel voldoening!

Veel dank
De panelen zijn er gekomen dankzij de inzet van heel veel mensen om ons heen die met De Kas verbonden zijn. Wij krijgen energie van de zon, maar vooral ook van deze mensen.

Met dank aan buurtgenoten Pedro Pereira van Calado (die ons ook werk zelf laat doen waardoor de rekening lager kan blijven) en buurman M. (die met zijn grote kennis van PV panelen kon testen of ze nog wel voldeden en ons hielp alles veilig aan te leggen), Karola van Rooijen (die ons in contact bracht met met een sloopbedrijf van het Dijkzicht), Blijstroom (voor het uitlenen van de infraroodcamera om de installatie te testen en controleren), Lucien de kassenbouwer (die met creatieve laswerkjes kwam om de profielen veilig en stevig aan de goten te bevestigen), Benjamin Neeteson (die ons bleef motiveren zo veel mogelijk tweedehands te doen en een deadline en budget gaf), Agnes (die ervoor zorgde dat er budget werd opgenomen in het projectvoorstel), vrijwilligers Ariane ( die ons in contact bracht met Benjamin), Rusmin, Wiehan, Caroline, Inge en Tom (die samen met Eva de boel het dak op kregen) en last but not least Bob Meulendijk van Zonnepanelen Vlaardingen (die de panelen schonk en het aansluiten professioneel begeleidde).