Bijenkoningin bezit spermatheek

Bijenkoningin bezit spermatheek

Wist je dat een bijenkoningin maar één keer in haar leven op bruidsvlucht gaat en dan al het zaad verzamelt voor haar hele leven om eitjes van te leggen?

De koningin paart met een aantal stoere mannetjes – darren – die ze tijdens haar vlucht tegenkomt. Ze bewaart het sperma van haar minnaars in haar lijf in een zogenaamde Spermatheek. Haar leven lang – ze kan wel 6 jaar oud worden – put ze uit deze persoonlijke zadenbank voor het leggen van haar eitjes.  Alle darren en werksters in de kast weten dus niet zeker of ze van dezelfde vader zijn. Alleen hun moeder – de koningin – is een zekere factor.

Wat een verhaal! Imker en kunstenares Berenice Staiger legde het ons allemaal uit in haar workshop “Bijen in de Stad”. Dank je wel Berenice, we vinden het zeker voor herhaling vatbaar want er valt nog veel meer te leren over dit bijzondere volkje.

Interesse in onze workshops?
Stadskwekerij De Kas organiseert jaarrond workshops over groen en water. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief door een mail te sturen naar info@stadskwekerijdekas.nl