Studenten TU-Delft ontwerpen unit

Studenten van de TU-Delft helpen Stadskwekerij De Kas bij het ontwerpen van een duurzame unit voor in de kassen. De grote uitdaging waar we voor staan is: hoe gaan we de kassen multifunctioneel gebruiken zonder dat het veel energie kost voor verwarming of juist verkoeling? Op dit moment varieert de temperatuur enorm: van 40 graden in de zomer tot -10 in de winter en zelfs op één dag kan de temperatuur enorm variëren.

Van denken naar doen
Gisteren waren we op bezoek bij de opleiding Bouwkunde om naar de resultaten van al het denkwerk van de studenten te kijken. Ze presenteerden ons zes basisprincipes van waaruit ieder een model heeft gemaakt. Eén van de modellen was gebaseerd op een schoorsteen die in de winter kan worden afgesloten en in de zomer kan worden open gezet. Een ander model bestond uit beweegbare lamellen waarmee we het toetredende zonlicht kunnen reguleren. En weer een ander legde de focus op flexibel gebruik van de wanden.  Uiteindelijk heeft de groep besloten alle voordelen van de verschillende principes te bundelen tot één model om verder uit te werken.De studenten zijn zo enthousiast over het project, dat ze niet meer tevreden zijn met een schaalmodel als eindproduct.

Duurzaam gebruik
Vanuit het besef dat het ontwerp direct samenhangt met de manier waarop we de ruimte straks gaan gebruiken en verwarmen, was ook een energieadviseur uitgenodigd om uitleg te geven over de toepassing van Infraroodverwarming – een energiezuinige en zeer lokale manier van ruimteverwarming op elektriciteit – in het ontwerp.
Wat zou het gaaf zijn als we straks een duurzaam en inspirerend voorbeeld kunnen zijn voor anderen. We zijn immers niet de enigen die een bestaand gebouw willen transformeren naar een multifunctionele ruimte. Niet zelden, zien we dat duurzaam gebruik van grote gebouwen lastig is en dat er gestoeid wordt met warmtekanonnen, elektrische kacheltjes of andere energieslurpende oplossingen. Als duurzame onderneming ben je dan niet echt geloofwaardig meer…

We zijn enorm onder de indruk van alle creativiteit en al het werk dat de studenten voor ons verzetten en kunnen bijna niet wachten tot we kunnen lunchen in hun eindresultaat. Grappig detail: de docente van het project is ook een buurvrouw van Stadskwekerij De Kas! En zo is er weer een duurzame verbinding gelegd in de wijk.

Geïnspireerd? Vragen? Wil je ons helpen met materialen, geld of anderszins? Laat het ons weten via: info@stadskwekerijdekas.nl