Help ons zaden oogsten

Help ons zaden oogsten

Ben je gek op zaden oogsten? Zoek je een goede bestemming? Kom gezellig bij ons langs met je vondsten. Wie weet kunnen wij er iets mee in onze kwekerij en hebben wij iets verzameld waar we jou blij mee kunnen maken.

Zaden oogsten is verslavend en leerzaam. Zelf verzamelen we zaden om op te kweken in de kwekerij en voor de verkoop van zaadzakjes. Er zijn wel een paar belangrijke dingen waar je op moet letten.
Verzamel wat emmertjes, papieren zakken, klein snoeischaartje, pen en papier en ga lekker op pad. Geef je ogen de kost langs de kant van de weg en kijk wat je kunt vinden.

Oogst op het juiste moment
Zaden moet je oogsten op het moment dat ze rijp zijn en nog niet zijn gevallen of meegenomen door de wind. Dat is soms een heel kort moment en daarvoor moet je de plant goed leren kennen. Het is een kwestie van goed kijken: Hoe bloeit de plant? Waar zit het zaad? Hoe ziet het zaad er uit als het (on)rijp is?  Als je het zaad met je vingers makkelijk los kunt peuteren, dan zit je goed. Is het zaad nog sappig en groen en zit het nog vast? Laat het dan liever zitten. Zaden rijpen niet verder nadat je ze geoogst hebt.

Oogst alleen van planten waarvan er meer staan
Het spreekt voor zich, maar we zeggen het liever toch maar even: oogst alleen zaden van planten waarvan je er meer ziet staan. Oogst maximaal een vijfde deel van de planten. En laat zoveel mogelijk over voor de dieren en natuur. Soms oogsten wij om die reden ook alleen de rijpe bloemknoppen aan een stengel en laten de plant verder met rust.

O ja: zorg dat je bij thuiskomst nog weet welk zaad bij welke plant hoort door een briefje met de naam erop in ieder zakje te doen. Maak eventueel een foto van de bloeiende plant zodat je later nog weet hoe die eruit zag.

Droog het goed
Zodra je thuis bent, moet je zorgen dat de plantendelen en het zaad goed kunnen drogen. Als je papieren zakken gebruikt, kun je die geopend wegzetten op een goed geventileerde plek. Als je in plastic zakken hebt verzameld, moet je de planten er zo snel mogelijk uit halen en in open bakken wegzetten. Wij gebruiken kisten met een open bodem en een laagje krantenpapier. Je kunt ook kartonnendoosjes gebruiken. Zorg vooral dat het goed ventileren kan, anders gaat het binnen de kortste keren schimmelen en kan je het zaad weggooien.

Scheidt het kaf van het koren
De laatste stap is dat je het zaad zo schoon mogelijk probeert te bewaren door het kaf (de plantenresten) van het koren (het zaad) te scheiden. Met behulp van verschillende zeven, ronddraaien en wegblazen van de restjes kom je een heel eind. Dit proces heet schonen. Bewaar je zaad in een envelop of bakje op een donkere plek en zet natuurlijk weer de naam van de plant op het zakje. Liefst de Nederlandse én de Latijnse naam.

Veel oogstplezier!