Van bagger naar biodiversiteit

Van bagger naar biodiversiteit

Stadskwekerij De Kas is een schakel in een gesubsidieerd Circulair Keten Project onder de naam Polderprint. Samen met Rotterdamse pioniers Blauwe Bagger, Waterweg en Urbanreef onderzoeken we de waarde van bagger voor onder meer de biodiversiteit.

Samenwerking
Blauwe Bagger is ontstaan als een spin-off van de BlueCity Circular Challenge in Rotterdam over het opwaarderen van laagwaardige reststromen. Hierbij heeft Waterweg aangetoond dat baggerspecie voornamelijk bestaat uit zand, klei en organisch materiaal. En ook fosfaat en stikstof kunnen uit baggerspecie gewonnen worden. Blauwe Bagger kan effectief deze grondstoffen scheiden uit baggerspecie. Elke grondstof kan gebruikt worden in andere (hoogwaardige) producten. Maar voor het zover is moet de bagger-, bouw- en land- en tuinbouwwereld daar brood in gaan zien. De vierde schakel – Urban Reef – maakt met klei en 3Dprint techniek koraalachtige vormen die in de buitenruimte en in de bouw op allerlei manieren de biodiversiteit zouden kunnen vergroten.

Lokale bagger
Tot op heden maakt Urban Reef de sculpturen van ingekochte klei uit Duitsland. Hoe mooi zou het zijn als daar Rotterdamse baggerklei voor wordt gebruikt. In het project Polderprint gaat dat gebeuren. De Reefs worden straks op het terrein van Stadskwekerij De Kas geplaatst in diverse microklimaten (van nat tot droog, van zonnig tot schaduw) en door ons gevolgd. Wat gaat er spontaan op groeien? Zien wij beestjes die gebruik maken van de Reefs? Ook gaan we experimenteren met het opzettelijk aanbrengen van sporen/zaden (incubatie) om te zien of dit sneller, langer of divers resultaat oplevert. Dit zijn allemaal testen om een verkoopbaar product te kunnen ontwikkelen voor Urban Reefs. Hun droom is dat de Reefs geïntegreerd worden in de bebouwde omgeving en dat daarmee de biodiversiteit en de klimaatbestendigheid wordt vergroot.

Nieuwsgierig
Waarom doen wij hieraan mee? Omdat wij achter een circulaire wereld staan. Wij zijn nieuwsgierig naar de effecten van Urban Reefs en ook naar de reacties die deze producten en uit bagger onttrokken grondstoffen opwekken bij bezoekers en gebruikers van De Kas.
Het biedt ons de kans zelf te experimenteren met door Blauwe Bagger onttrokken klei  en zand uit hoogwaardige (= gifvrije) bagger.  We zijn altijd al nieuwsgierig naar de toepassing van klei als vijverbodem, maar zouden daarvoor heel veel bentonietpoeder moeten laten overkomen, wat we weer onwenselijk vinden. Nu komt de klei van dichtbij en gaan we kijken wat deze klei doet. Ook gebruiken wij zand voor het verschralen van de bodem en onze kweekgrond. Wat doet het zand uit bagger?

We hopen de wereld en deze keten van bagger naar hoogwaardige grondstof en producten iets dichter bij de Rotterdammer te brengen. Wie weet wat er voor mooie, zinnige ideeën en contacten uit voortvloeien voor het baggerconsortium en Urban Reefs.

Meer info
Stuur een bericht naar Eva Bes