Tuin er niet in!

Tuin er niet in!

Het voorjaar breekt aan en we krijgen allemaal weer zin om de tuin in te gaan en nieuwe plantjes in de grond te zetten. Heerlijk! Maar… niet altijd zonder risico.

Niet alle groen is goed: sommige planten hebben een negatief effect op de biodiversiteit. Omdat ze zich razendsnel verspreiden en andere planten overwoekeren, kunnen ze inheemse planten verstikken. En wist je dat ook de Vlinderstruik een dubieuze plant is? Het is een zogenaamde ‘invasieve exoot’. En daar willen we natuurlijk niet in tuinen!

Hoe weet je nu of een nieuwe plant voor in je tuin zo’n ‘verstikker’ is? Op https://www.floron.nl/tuinernietin kun je dat heel eenvoudig checken. Je typt de naam van de tuinplant in en krijgt dan te zien of het een invasieve exoot is of niet. Bovendien kun je er alternatieven op vinden, die de biodiversiteit niet schaden. De site is gemaakt in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Heb je een mooie vlinderstruik in je tuin staan? Niet in paniek raken! Knip de bloemen in het najaar af, dan kunnen ze zich niet gemakkelijk uitzaaien. Maar in een nieuwe vlinderstruik kan je dus beter niet meer tuinen.